Angstige hond (deel 2)

Geplaatst op

Het is belangrijk om het gedrag van een angstige en daardoor wellicht agressieve hond goed te bestuderen en op zijn reacties te letten. Dit is erg belangrijk om er zo goed mee om te kunnen leren gaan.

Het duurt lang voordat er vertrouwen is

Bij een (zeer) angstige hond kan een tijdje duren voordat deze je een beetje vertrouwt. Vaak – afhankelijk van de slechte ervaringen die hij/zij heeft gehad – is de hond minder bang voor vrouwen dan voor mannen. Maar de kans is groot dat als je hem op de juiste wijze benadert, hij jou al snel als zijn steun en toeverlaat zal gaan zien en dat hij zijn zelfvertrouwen uit jou put. Het is goed je hiervan bewust te zijn en daarom ook nooit onredelijk of onvoorspelbaar tegen je hond te zijn.

Omgaan met een angstige hond

Prijs de hond veel. Laat de hond voelen dat hij wordt gewaardeerd. Eerder werd angst als een gedrag gezien, waarbij aangegeven werd je hond niet te troosten omdat dit belonend kan werken waardoor je de angst versterkt. Tegenwoordig wordt angst als een emotie gezien en de emotie zelf is geen gedrag. Hierbij kan troosten en ondersteunen van je hond juist helpen. Dit wordt door je hond als prettig ervaren en geeft een gevoel van veiligheid welke jij hem biedt. Dit zal de relatie tussen jou en je hond zeker ten goede komen. Praat geruststellend tegen de hond en bestraf hem niet omdat hij bang is. Afleiden kan werken. Is hij bijvoorbeeld dol op een speeltje, dan probeer je op vrolijke enthousiaste toon, nog voordat hij de angstbron in de gaten krijgt, de hond te verleiden tot een spelletje. Dit werkt belonend.

Gehoorzaamheidstraining

Zodra de hond dus enigszins vertrouwd met je is en je heeft geaccepteerd als de leider van de roedel, kun je beginnen met de basis gehoorzaamheidstraining. Kies voor een positieve methode, dat wil zeggen zorg dat die gebaseerd is op beloning.

Medicatie, voedingssupplementen

Met daarnaast de hulp van medicatie of voedingssupplementen die werkt op de hersenen, zoals Telizen of Zylkene, kan ook een betere medewerking van de hond worden verkregen, zodat deze meer open staat voor het leerproces om de angst onder de knie te krijgen.

Professionele hulp zoeken

Als het u zelf niet lukt om goed om te (leren) gaan met de angst en wellicht daardoor de agressie, schroom dan vooral niet om een professioneel iemand zoals een gedragstherapeut in te schakelen. Uw hond is het waard!