“Angstige hond (deel 1)”

Vooral in de dierenartsenpraktijk kom je regelmatig een angstige hond tegen. Dit kan al van jongs af aan aanwezig zijn omdat de hond wellicht slecht gesocialiseerd was als pup. Het gebeurd ook wel als ze regelmatig langs zijn geweest voor een behandeling, of een operatie hebben gehad. In deze en de volgende aflevering wordt er uitgelegd hoe je kan zien dat een hond angstig is, wat wel en vooral wat niet te doen.

Tekenen van angst bij de hond

Het is belangrijk om het gedrag van een hond goed te bestuderen en op zijn reacties te letten. De eerste tekenen van angst zijn meestal staart tussen de benen, oren plat, laag op de poten en schrikachtig reageren op bewegingen en/of geluid (willen vluchten). Sommige honden bibberen ook veel. Op de rug gaan liggen en plassen is onderdanig gedrag. Is de hond angstig en je drijft hem in het nauw, je bent te opdringerig of je hebt gewoon iets waar de hond bang voor is (zoals: je hebt een zware stem, je bent een man, je bent druk en onrustig, je ruikt naar iets waar de hond bang voor is, of hij is bang voor je handen, etc.) dan kan de hond gaan grommen en zelfs bijten. Wees alert!

Onderdanig gedrag van de hond

Zeker als de hond ook onderdanig gedrag vertoont moet je je niet dominant opstellen. Dat betekent dat als de hond naar je gromt of hapt, niet straffen in de zin van schreeuwen of slaan. Daarmee is de kans groot dat je de hond voorgoed beschadigd en het probleem verergert. Het enige wat je ermee zou bereiken is dat de hond nog banger voor je wordt en dat moet je nou juist zien te voorkomen. Wat je vooral niet moet doen is; over de hond heen buigen, recht in de ogen kijken, over de kop aaien en hem in een hoekje drijven. De eerste drie dingen zijn zeer dominant in hondentaal en zullen bedreigend op hem overkomen. Het laatste is ook voor je eigen bestwil, anders loop je kans op een hap of snap. Verder is het belangrijk dat je niet wappert en niet te opdringerig bent met je handen. Soms zijn angstige honden geslagen en daarom doodsbang voor handen. Laat hem heel voorzichtig ruiken en wees alert op zijn reactie.

Wat moet je wel doen

Wat moet je wel doen. Gromt de hond, dan is dit een waarschuwing: tot hier en niet verder. Wees niet eigenwijs en zet niet door, maar neem deze waarschuwing serieus. Blijf op een afstand. Hapt of bijt de hond – probeer het niet zover te laten komen – dan kun je de hond eventueel bestraffen door onverwachts de kamer uit te lopen en de hond een minuut alleen te laten zitten. Vaak moet de hond ook even bijkomen van de schrik en jij ook, dus dan is zo’n time-out nuttig. Laat de hond naar jou toe komen. Als de hond dat niet doet, kun je rustig naar hem toe gaan. Vermijd daarbij alle oogcontact, maar hou zijn gedrag goed in de gaten. Maak je klein en praat rustig op zachte, hoge toon. Eventueel zou je kunnen proberen of je de hond kunt overhalen met iets lekkers. Zodra de hond verontrust reageert op een beweging van jou, probeer je die beweging te vermijden. Misschien zal je overdreven traag moeten bewegen…het zij zo! De hond moet doorkrijgen dat jij het goed met hem voor hebt. Neem een afwachtende houding aan, maar wees zelfverzekerd. Honden voelen perfect aan of je dat wel of niet bent. Een onzekere hond zou nog onzekerder worden als jij het ook bent.

Gebruik evt. professionele hulp

Als het u zelf niet lukt om goed om te (leren) gaan met de agressie, schroom dan vooral niet om een professioneel iemand zoals een gedragstherapeut in te schakelen. Uw hond is het waard!

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen