“Hoe knip ik de nagels van mijn hond?”

Honden met te lange of te korte nagels glijden sneller uit. Vooral in de wintertijd wanneer er buiten bevroren sneeuw of ijs kan liggen.

Nagels knippen is soms nodig

Het is verstandig de nagels op de juiste lengte te houden. De nagels van een hond slijten normaal gesproken vanzelf, waardoor ze niet te lang worden. Soms is het echter nodig om de nagels te knippen, bijvoorbeeld wanneer uw hond weinig op een harde ondergrond loopt of een afwijkende stand hebben. Vaak vinden mensen het knippen van de nagels van hun dier wat eng. Door enkele vragen van diereigenaren over dit onderwerp te beantwoorden begint u er misschien met meer vertrouwen aan.

Wanneer zijn de nagels te lang?

De nagels van uw hond zijn te lang wanneer ze de grond raken als de hond staat. Hierdoor gaan de tenen omhoog staan en ontstaat er te veel druk op de voet. Daarnaast kan een te lange nagel gaan ingroeien, afscheuren of ontsteken.

Hoeveel nagels heeft de hond

Voor heeft u hond 5 nagels (inclusief het duimpje) en achter normaliter 4.
Het duimpje wordt nog wel eens overgeslagen. Elke hond heeft aan de binnenkant van de voorpoot en sommige rassen ook aan de achterpoot een duimnagel die de grond niet raakt en daarom ook niet afslijt (de Hubertusklauw). Deze nagel kan de huid in groeien of blijven haken in bijvoorbeeld gaas of kleding. Het is dus belangrijk deze nagel niet over te slaan.

In welke houding moet mijn hond bij het knippen?

Voor het knippen van de nagels van de voorpoot kunt u het beste uw hond laten zitten of laten liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste als uw hond ligt.

Waarmee knip ik de nagels?

Voor het knippen van hondennagels kunt u het beste een goede nageltang gebruiken die speciaal voor de hond geschikt is.

Tot hoever kan ik knippen?

Bij lichte en witte nagels schijnt er vaak een bovenin de nagel een roze-achtige gloed door de nagel heen, dit is het leven en kun je dus hieraan herkennen. Knip niet in het roze gedeelte, want daar lopen de bloedvaten. Wanneer de nagels zwart van kleur zijn, is het niet zichtbaar waar de bloedvaten lopen. In dit geval is het belangrijk om eerst voorzichtig druk te zetten op de nagel. Wanneer uw hond zijn poot terugtrekt, zit u te hoog. Probeer het iets lager nog een keer. Wanneer uw hond enkele lichte nagels heeft en enkele donkere nagels (wat vaak voorkomt) dan is het aan te raden te beginnen met de lichte nagels waar u het leven goed kunt zien zitten. Hierdoor krijgt u een beetje het gevoel waar het leven in de nagels zich bevindt waardoor het bij donker gekleurde nagels ook wat eenvoudiger wordt.

En als ik nu te ver en in het leven knip?

Wanneer u toch per ongeluk in het leven heeft geknipt, kan de nagel van uw hond gaan bloeden. Dit is niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk voor de hond. Het bloeden stop meestal vanzelf, maar u kunt ook aluin gebruiken om het bloeden te stelpen. Aluin is bij de meeste drogisterijen te koop.

Kun je nagels ook te kort knippen?

Je kunt niet korter knippen dan 2 mm vóór het leven. Bedenk ook dat honden hun nagels nodig hebben. Nagels geeft grip bij staan, lopen en rennen en wat dacht je van graven?

Hoe vaak moet je de nagels van de hond  knippen?

Het advies is om het zeker om de 8 weken te checken. Nagels slijten afhankelijk van de ondergrond waarop gelopen wordt. Honden die veel beweging krijgen zullen over het algemeen minder vaak een knipbeurt moeten ondergaan dan oudere honden of honden die minder bewegen.

Wat als mijn hond het knippen niet leuk vindt?

De meeste honden vinden het geen pretje als hun nagels worden geknipt. Probeer er daarom een leuke gebeurtenis van te maken en houd snoepjes bij de hand. Zo kunt u uw hond belonen als hij zich goed gedraagt.

En als het mij niet lukt om de nagels te knippen?

Wanneer u het lastig vindt om de nagels van uw hond te knippen, raden wij aan om dit door een specialist te laten doen zoals uw dierenarts(assistente) of trimmer.

Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen