“Bescherm uw huisdier en uzelf tegen teken”

Tijdens de Week van de Teek die van 16 t/m 22 april plaatsvindt, wordt er aandacht en bewustwording gevraagd voor teken, tekenbeten en de risico’s die het met zich meebrengen.

Wat zijn teken

Het zijn spinachtige kleine beestjes, ze komen vanuit het gras, bladeren en lage begroeiing op mensen en dieren terecht. Ze hechten ze zich vast en beginnen met bloed zuigen. Een tekenbeet kan ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier. De meest bekende aandoeningen zijn de ziekte van Lyme, ongeveer 24% van de teken is hiermee besmet, en Babesiose.

Wanneer komen ze voor

Normaal gesproken begint het aantal actieve teken in de loop van maart te stijgen. Vroeger had je vaak pieken in het voor- en najaar, maar nu moet je als dierenbezitter het gehele jaar door erop bedacht zijn. Wij hebben de laatste jaren ook zachte winters en teken kunnen dan het hele jaar actief zijn mits de temperatuur, vanaf 8 graden, hoog genoeg is. Er komen er ook méér voor dan vroeger.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat ze alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u ze aantreffen. Huisdiereigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun huisdier na een bezoek aan de natuur grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw huisdier?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op het overbrengen van ziekte is. In tegenstelling tot wat vroeger vaak gedaan werd, is het niet raadzaam de teek van tevoren te ‘verdoven’ met alcohol, spiritus of slaolie. De parasiet kan daardoor juist overgeven waardoor er (mogelijk besmet) tekenspeeksel in het bijtwondje komt en ziekmakende stoffen worden overgedragen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen te gebruiken om uw huisdier te beschermen en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken. Om uw huisdier te beschermen, zijn er tekenbanden, pipetten (spot-on) beschikbaar of een kauwtablet. Maar er zijn ook natuurlijke middelen die de natuurlijke barrière van de huid ondersteunen.

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen

  • Hond Willem met allergie voelt zich met HOKAMIX zich een stuk beter. 1
    Met o.a. HOKAMIX geen eiwitallergie klachten meer
    Onze hond heet Willem. Het is een Australische Terriër van 3 ½ jaar oud. Hij is waarschijnlijk allergisch voor eiwitten. We waren de wanhoop nabij. Maar met hulp van uw supplementen voelt onze hond, en wij ook, zich een heel stuk gelukkiger.
    Lees meer