Jeuk wordt regelmatig gezien bij de hond in het voorjaar

Geplaatst op

Het is weer voorjaar en een probleem dat dan bij honden regelmatig optreed is: jeuk! Het begint als de temperatuur weer oploopt en het buiten weer mooi groen wordt.  Vervelend is het zeker, een hond met jeuk, vooral voor de hond zelf. Er wordt wel eens gezegd: ‘jeuk is erger dan pijn’. Dat lijkt zeker zo als je ziet hoe een hond zich tot bloedens toe kan openkrabben of -bijten. Met medicatie kunnen jeukklachten vaak wel verlicht worden. Speciale voeding en supplementen kunnen de huid ondersteunen en versterken. Maar het is ook belangrijk om te proberen de oorzaak te achterhalen.

Oorzaak jeuk

Het verliezen van een dikke wintervacht kan wat jeuk geven maar dit is meestal niet de oorzaak. Wat wel mee kan spelen is een besmetting met vlooien of een allergie voor de vlo. Buiten groeit de vlooienpopulatie als het weer warmer wordt en de kans dat uw hond vlooien krijgt neemt dus toe. Honden die niet regelmatig behandeld worden tegen vlooien maar wel geregeld gebeten worden, kunnen een vlooienallergie ontwikkelen. Eén vlooienbeet per week veroorzaakt dan al een extreme jeuk bij de hond. Heel consequent blijven behandelen is het enige wat u dan kunt doen, het hele jaar rond.

Allergie voor stof

Een andere veel voorkomende oorzaak van ‘voorjaarskriebels’ is een allergie tegen een stof uit de omgeving. Dit noemt men ‘Atopie’. Het kan gaan om mijten (huisstofmijt, hooimijt, etc.) of om pollen van grassen of bomen. Stoffen die je niet kunt vermijden in het dagelijks leven. Om erachter te komen welke allergie de hond dan precies heeft, kan bijvoorbeeld een bloedtest gedaan worden. Met de uitslag van deze test kan een behandeling gestart worden die hyposensibilisatie genoemd wordt. Door maandelijks de hond een injectie toe te dienen met een hele lage dosis allergenen, wordt de hond langzamerhand minder gevoelig voor deze stoffen. Het lichaam zal dus steeds minder heftig reageren op de stoffen waar de hond allergisch voor is.

Overige oorzaken

Jeukklachten kunnen ook andere oorzaken hebben dan hierboven vermeld. Denk bijvoorbeeld aan een voedingsallergie of -overgevoeligheid, andere parasieten zoals mijten, etc. Vaak komen de jeukklachten dan ook op andere momenten of het gehele jaar voor.

Voedingssupplementen

Jeuk is helaas geen probleem waar uw hond snel en blijvend vanaf is. Het vergt meestal uitgebreid onderzoek en langdurige behandeling. Vaak blijven honden levenslang gevoelig op dit punt. Voedingssupplementen op basis van o.a. kruiden of omega vetzuren kunnen het lichaam, en meer specifiek, de huid op de juiste manier ondersteunen.

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.